Inspiratie ‘Jamie Oliver’s Bespaar met Jamie’ + recept

Jamie Oliver’s ‘Bespaar met Jamie’ + recept ‘snake in the hole’jamie02

Twee andere boeken van Jamie Oliver, ‘Te gast bij Jamie’ en ‘Jamie in 30 minuten’ had ik al, dus ik was erg benieuwd naar ‘Bespaar met Jamie.’ Ik dook er dan ook meteen in toen deze op de mat lag!

Het is geen gewoon kookboek zoals je gewend bent, maar juist dat vind ik erg sterk aan het boek. De persoonlijke verhalen en vooral de vele tips maken het boek nog leuker om te lezen. Er zijn allerlei categorieën met tips die je daadwerkelijk kunnen helpen met besparen. Veel van deze tips paste ik al toe, maar er zaten er ook bij waar ik zelf nog niet aan had gedacht. Zo vertelt Jamie hoe je het beste boodschappen kunt doen en waar en wat je sowieso in je koelkast, vriezer en voorraadkast moet hebben. De ‘key’ van het boek is slim inkopen en handige dingen doen met de restjes die je hebt. Hiermee kun je dan nog hele leuke en lekkere dingen op tafel zetten. Zoals de ‘snake in the hole‘ die ik hieronder deel. Het enige dat ik hoefde te kopen was rozemarijn, de rest had ik allemaal al in huis. (Heel toevallig kreeg ik de dag ervoor een fles goede balsamico van mijn collega’s, dus die kwam goed van pas). Het resultaat was een soort Britse versie van een ‘meat loaf’.

‘Bespaar met Jamie’ is overzichtelijk ingedeeld in 6 categorieën: groenten, rund, kip, varken, lam en vis. Daarnaast zijn er nog een aantal bonusrecepten. De leuke informele stijl, diversiteit aan recepten en de tips maken het boek zeker een aanrader. Enige (kleine)  minpuntje was voor mij de vertaling die hier en daar wat ‘stroef’ en ‘onnatuurlijk’ is. Denk bijvoorbeeld aan ‘gedenkwaardige rijst’, een Nederlander zou dat niet echt zeggen. Een klein detail dat de pret niet mag drukken, want verder heeft Jamie Oliver met ‘Bespaar met Jamie’ weer een leuk en origineel boek neergezet dat past in deze tijd!

 

Snake in the hole

Ingrediënten

120 g bloem
2 eieren
100 ml halfvolle melk
4 takjes verse rozemarijn
2 sneetjes oud brood
1 tl Dijon mosterd
500 g rundergehakt
1 zoete aardappel, geschild
olijfolie
2 rode uien, fijngesneden
1 rundvleesbouillonblokje
balsamicoazijn
mespuntje zout
1/4 tl grofgemalen zwarte peper

Benodigdheden

Ingevette ovenschaal, 30 cm
Blender, staafmixer of keukenmachine

Bereidingswijze snake in the hole

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Klop in een kan de eieren en voeg 100 gram van de bloem met een mespuntje zout toe. Voeg al roerende de melk toe en zet opzij.
  3. Meng het gehakt, mosterd, peper en zout en rasp of schil de zoete aardappel in linten. Scheur het brood in stukken en doe de helft van de rozemarijn erbij. Met een staafmixer of blender maak je er een geheel van.
  4. Rol er nu een ‘slang van’ en leg deze in de ovenschaal. Zet 20 minuten in de oven.
  5. Doe wat olijfolie in een pan en bak de uien glazig. Roer de resterende 20 gram van de bloem er doorheen en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Giet 500 ml water in de pan en roer weer goed door. Voeg balsamicoazijn en eventueel peper en zout toe naar smaak.
  6. Haal de slang uit de oven, strooi de resterende rozemarijn hier overheen en schenk om de slang heen het papje dat je bij stap 2 hebt gemaakt.
  7. Bak nog zo’n 25 minuten of totdat de korst goudbruin is. Doe de oven niet tussentijds open! Serveer de uiensaus met de ‘snake in the hole’.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s